Ga terug

Oncologische Fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de algemene fysiotherapie. Het gaat hierbij vooral om het behandelen  van onder andere bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker (zoals chemotherapie of bestraling). Voorbeelden van problemen zijn pijn, vermoeidheid, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem, spierzwakte , conditieverlies en spanningsklachten.

Bij het Fysiotherapeutisch instituut werkt een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut:  Monique kuhlmann.  Zij heeft via een post-HBO opleiding de kennis en vaardigheden verworven die nodig zijn om de problematiek van oncologische patiënten goed te kunnen behandelen. Ze houdt zich bezig met de fysiotherapeutisch behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Behalve dat ze gespecialiseerd is in de oncologiefysiotherapie is ze ook oedeemtherapeut. Lymfoedeem is een veel voorkomend probleem bij oncologische patiënten.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie  dan kunt u contact opnemen met het Fysiotherapeutisch instituut.

Wilt u meer weten over oncologiefysiotherapie, leest u dan verder:

De oncologiefysiotherapeut heeft kennis van de ziekte en de medische behandelingen en de gevolgen daarvan. De fysiotherapeut is op de hoogte van de mogelijkheden en de beperkingen van de fysiotherapeutische behandeling bij  mensen met kanker. De fysiotherapeut weet wanneer een patiënt in aanmerking komt voor oncologiefysiotherapie.

In alle fasen van de kanker kan de oncologiefysiotherapeut worden ingezet:

Curatievefase:

Deze fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en vermoeidheid en kan eventueel spanningsklachten verlichten.

Herstelfase

Deze fase wordt er gewerkt aan het herwinnen van beweeglijkheid, verminderen van vermoeidheid en het weer controle krijgen over de activiteiten van het dagelijks leven. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld met een op maat gemaakt trainingsprogramma u helpen uw conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.

Als de behandeling succesvol is geweest, zijn er soms wel blijvende gevolgen van de behandelingen zoals bewegingsproblemen of vermoeidheid. goede nazorg is dan belangrijk!

De ziekte kan niet altijd (volledig) worden genezen maar wel onder controle worden gebracht. Kanker gaat dan meer lijken op een chronische ziekte. Voor de patiënt heeft dit fysieke, psychische en sociale gevolgen. De oncologiefysiotherapeut behandelt de aanwezige klachten en ondersteunt en coacht de oncologische patiënt.

Palliatieve fase

Fase begint als het duidelijk is dat genezing niet meer mogelijk is en dat de medische behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. In deze situatie staat de kwaliteit van leven en de wens van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

Ferminale fase

Wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. Het comfort van de patiënt staat nu centraal. De oncologiefysiotherapeut  kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid . Ook kan de fysiotherapeut verlichting brengen bij pijn en angst.

Wilt u na het lezen meer informatie of heeft u vragen neem dan contact op met onze oncologiefysiotherapeut Monique Kuhlmann.

Voor meer informatie:
https://kanker.nl
https://borstkanker.nl

 

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!