Hartcoherentie

Wij gebruiken in de praktijk bio-feedback om je te laten zien welke invloed ontspanning heeft op je herstel. Het is voor veel mensen een verrassing dat ontspanning zoveel effect heeft op het functioneren van je binnenkant.
Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Jouw hartcoherentie heeft invloed op je denken en voelen en op je lichamelijke functioneren.
Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie.

Verschil tussen hoge en lage hartcoherentie

Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. ‘Coherent’ betekent ‘samenhangend’. Er is sprake van een hoge hartcoherentie als jouw hartritme mooi samenvalt met jouw ademhaling. Bij een lage hartcoherentie valt jouw hartritme niet goed samen met jouw ademhaling.

Hoe beïnvloedt stress jouw hartcoherentie?

Wanneer je last hebt van stress, is er sprake van een lage hartcoherentie. Kortdurende stress is gezond, dit geeft geen problemen. Het is anders wanneer de hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning. Wanneer dit het geval is, is er sprake van chronische stress of spanning (de ongezonde variant van stress). Wanneer er sprake is van chronische stress of spanning kan je last krijgen van lichamelijke klachten.
Wij hebben speciale apparatuur beschikbaar om jouw de hartcoherentie te meten hier maakt de fysiotherapeut met u gebruik van.
Het is mogelijk om je hartcoherentie te trainen. Dit kan je doen door twee tot drie keer per dag voor 7 tot 10 minuten, bewust rustig te ademen. Op deze manier beïnvloed je een ontspannen ademhaling en daarmee ook jouw hartcoherentie. Positieve gevoelens en emoties kunnen jouw hartcoherentie positief beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen psychische klachten juist een negatieve invloed hebben op jouw hartcoherentie.

Hartcoherentie wordt door de fysiotherapeut toegepast als onderdeel van een stressmanagementprogramma, pijnbeheersingsoefeningen, een training in zelfregulering of bij andere vormen van emotiemanagement of een verandering van levensstijl waarbij minder spanning en meer coherentie wordt gevraagd. Deze behandeling valt voor de vergoeding onder een (psychosomatische) fysiotherapie behandeling.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?