Ga terug

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandelmethode voor klachten bij abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem afhankelijk van de oorzaak. Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem werken twee professionele oedeemtherapeuten.

Zij kunnen u helpen het oedeem te verminderen en u leren wat u zelf kunt doen om het oedeem daarna onder controle te houden. Hierbij gebruiken zij diverse technieken.

Tijdens de eerste behandeling zullen zij samen met u een op maat behandelplan samenstellen waarbij persoonlijke aandacht en kwaliteit van behandelen centraal staan. Zij bespreken met u welke techniek(en) voor u het meest geschikt is/zijn.

Heeft u oedeemklachten en bent u op zoek naar een professionele en persoonlijke begeleiding? Dan bent u bij het Fysiotherapeutisch Instituut aan het juiste adres. Graag helpen wij u verder.

Welk therapiemogelijkheden zijn er?

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten. Ook kan er gebruik gemaakt worden van apperatieve compressietherapie met behulp van de lymfapress.

Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan. Bij lymfoedeem is bewegen heel belangrijk! Ademhalingstherapie is ook een belangrijk onderdeel. Door een goede buikademhaling wordt de afvoer van het overtollige lymfevocht verbeterd.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

Lymftaping

In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingtechniek gebruik gemaakt worden. Deze behandelmethode is een aanvullig op de oedeemtherapie en heeft vaak een goed effect.

Adviezen en voorlichting

Als er sprake is van lymfoedeem is het van groot belang te weten wat risico’s zijn om lymfoedeem te krijgen en wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen voor zover mogelijk.

Wilt u meer weten over oedeemtherapie neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten. In onze praktijk zijn dat Marlies van der Haar en Monique Kuhlmann.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!