Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandelmethode voor klachten bij abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem afhankelijk van de oorzaak.
Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem werken twee professionele oedeemtherapeuten.

Zij kunnen u helpen het oedeem te verminderen en u leren wat u zelf kunt doen om het oedeem daarna onder controle te houden. Hierbij gebruiken zij diverse technieken.

Tijdens de eerste behandeling zullen zij samen met u een op maat behandelplan samenstellen waarbij persoonlijke aandacht en kwaliteit van behandelen centraal staan. Zij bespreken met u welke techniek(en) voor u het meest geschikt is/zijn.

Heeft u oedeemklachten en bent u op zoek naar een professionele en persoonlijke begeleiding?…dan bent u bij het Fysiotherapeutisch Instituut aan het juiste adres. Graag helpen wij u verder.

Welk therapiemogelijkheden zijn er?

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten. Ook kan er gebruik gemaakt worden van apperatieve compressietherapie met behulp van de lymfapress.

Oefentherapie
Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan. Bij lymfoedeem is bewegen heel belangrijk!   Ademhalingstherapie is ook een belangrijk onderdeel. Door een goede buikademhaling wordt de afvoer van het overtollige lymfevocht verbeterd.

Manuele lymfedrainage.
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

Lymftaping
In bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingtechniek gebruik gemaakt worden. Deze behandelmethode is een aanvullig op de oedeemtherapie en heeft vaak een goed effect.

Adviezen en voorlichting
Als er sprake is van lymfoedeem is het van groot belang te weten wat risico’s zijn om lymfoedeem te krijgen en wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen voor zover mogelijk.

Wilt u meer weten over oedeemtherapie neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten. In onze praktijk zijn dat Marlies van der Haar en Monique Kuhlmann.

 

 

In 2008 stootte ik mijn been tegen een tuinstoel. Er ontstond een vrij diepe wond, die erg bloedde. Ik zou een week later met vakantie gaan naar de Canarische eilanden. Ben eerst nog met die wond aan mijn been naar de huisarts geweest. Hij zei, dat het geen kwaad kon, dat ik met vakantie ging.

Na een week in Gran Canaria kreeg ik hele dikke benen. Thuisgekomen wist de huisarts niet wat ik had. Ik kon geen schoenen meer aan. Uiteindelijk kwam ik via een huidarts in Velp achter de oorzaak. Zij liet in Rijnstate een speciaal onderzoek doen , waaruit bleek, dat ik Primair Lymfoedeem had. Daar schijn ik mee geboren te zijn. Volgens de huidarts zou ik speciale elastische kousen aangemeten krijgen. Verder was er niets aan te doen.

Na verder navragen bleek er een ziekenhuis in Drachten te zijn, die veel afweet van Lymfoedeem. Daar ben ik ook nog 14 dagen geweest, zonder resultaat. Mijn benen bleven extreem dik.

Totdat mijn vriendin in Presikhaaf, die therapie kreeg in het Fysiotherapeutisch instituut aan de Volkerakstraat een prospectus over Oedeemtherapie voor me meenam.

Zo ben ik terecht gekomen bij Oedeemtherapeute Marlies van de Haar. Ze heeft me geweldig geholpen. In het begin kwam ik 2 keer per week bij haar. Nu is dat afgebouwd tot 1 keer per 14 dagen. Ze houdt mijn benen en voeten prachtig dun. Door de massage maar ook vooral door de medicinale tape. Die doet wonderen voor mij.

Daar kan heel ziekenhuis Nij Smellinge in Drachten niet tegen op.

 

C.A.Kool

Empty tab. Edit page to add content here.