Voorste kruisband ruptuur

Het kniegewricht bevat 2 kruisbanden: een voorste en een achterste. Ze ontlenen de naam kruisband aan de manier waarop ze in de aangetroffen worden, namelijk gekruist. Ze hebben beide de functie om de knie in bepaalde richtingen te remmen en te geleiden

Tijdens het sporten of bij een ongeluk kan, als gevolg van een abrupte draaibeweging in de knie, de voorste kruisband scheuren. Dit gebeurt wanneer bijvoorbeeld de voet blijft staan en de knie te ver naar binnen draait. De beweging gaat dan vaak te snel, te ver en te ongecontroleerd, waardoor er te veel spanning op de kruisband komt te staan en daardoor scheurt. In de meeste gevallen(80%) hoort en voelt men een ‘knappend’ geluid in de knie

Door het scheuren van de kruisband ontstaat er vaak een bloeding in het kniegewricht waardoor de knie binnen enkele uren dik wordt en veel pijn doet. De pijn kan samen gaan met een gevoel van misselijkheid.

Naast de voorste kruisband ontstaat er, tijdens zo’n trauma, vaak ook letsel aan de mediale (midden) collaterale band en de binnenste meniscus. Hierdoor ontstaan vaak de volgende verschijnselen:

– Men zakt door de knie en heeft een instabiel gevoel
– Men kan nauwelijks meer op het been lopen
– Het kniegewricht kan nauwelijks worden gestrekt, de knie zit ‘op slot’

Na twee tot drie weken slinkt de zwelling. De pijn verdwijnt hierdoor en de knie kan weer voorzichtig belast worden. Een klacht die dan vaak blijft bestaan is het gevoel van door de knie zakken. De knie is dan soms instabiel of onzeker.

Om definitief vast te stellen dat er sprake is van voorste kruisbandletsel, kan er een afspraak gemaakt worden met een orthopeed. De orthopeed kan een Röntgen foto of MRI scan laten maken of een kijkoperatie uitvoeren om de schade objectief vast te stellen.

Het is niet direct nodig om een operatie aan uw kruisband te laten uitvoeren. Dit hangt af van het functioneren van de knie zonder kruisband en wat u met uw knie wilt doen. Meestal is het zo dat bij zwaardere belasting zoals sporten een goed functionerende kruisband essentieel is. Wanneer er blijvende problemen zijn met betrekking tot de stabiliteit van de knie is een operatie aan te raden.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem

Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking op het gebied van knieklachten. Een team dat onder andere bestaat uit sportfysiotherapeuten, manueeltherapeuten en oedeemtherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van knieklachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. Het Fysiotherapeutisch Instituut is in staat om volgens de laatste evidentie, gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van uw knieklachten. Het onderzoek kan eventueel worden aangevuld met een specifieke metingen voor bijvoorbeeld kracht, dit wordt in samenwerking met sport medisch centrum Papendal gedaan op de Cybex (krachtmeting).

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een specifieke behandelprotocol bij voorste kruisbandletsel, die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. Het knieteam van het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Met de uitkomsten van het knieonderzoek stellen we samen een behandelplan op. In dit plan worden de te verwachten resultaten vastgelegd en wordt aangegeven hoe en wanneer we deze resultaten gaan behalen. Het Fysiotherapeutisch Instituut staat voor een actieve aanpak! Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren.

Revalideren na een knieoperatie?

U wordt binnenkort geopereerd en krijgt u een nieuwe voorste- (of achterste) kruisband en wilt nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding? Dat kan bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem. Maak een afspraak voor een gratis uitleg over onze behandeling en revalidatie. Klik hier.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!