Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld is geraakt. Bij de vaatzenuwbundel komen zowel bloedvaten en zenuwen op hetzelfde punt samen. De vaatzenuwbundel kan op drie plaatsen bekneld raken: een spierpoort in de nek, in de ruimte tussen de eerste rib en het sleutelbeen en bij de okselpoort.

Door een druk op de zenuw ontstaan er klachten die kunnen leiden tot pijn in de schouder die uitstraalt naar de arm en de hand. Daarnaast is er vaak ook sprake van pijnlijke uitstraling naar de nek en het achterhoofd. Ook kan door het inklemmen van de zenuw een prikkeling en/of een slapend gevoel in de arm of hand ontstaan

Door druk op een slagader ontstaan vaak juist klachten als een bleke koude huid, blauwe verkleuring van de hand

Kenmerkend voor deze klachten is dat deze meestal ontstaan bij werkzaamheden waarbij de armen hoger dan de schouders worden gebracht: bijvoorbeeld bij het ophangen van de was, witten van plafonds, op een schoolbord schrijven of het haar opsteken.

Waardoor kan het komen?

De klachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Ze kunnen heel spontaan ontstaan, maar vaak zijn ze het gevolg van een verkeerde beweging of ongeval. Ook kan een langdurig verkeerde beweging een oorzaak zijn. Daarnaast kunnen werkomstandigheden de klachten in de hand werken wanneer u langdurig met de armen boven het hoofd moet werken.

Bij 90 procent van de patiënten wordt het syndroom veroorzaakt door beknelling van de armzenuwen.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut

De diagnose Thoracic Outlet Syndroom is moeilijk te stellen. Er zijn geen objectieve criteria waarmee de aandoening aangetoond kan worden. Dat betekent dat de diagnose gebaseerd is op lichamelijk onderzoek en het persoonlijke verhaal van de patiënt over de voorgeschiedenis en symptomen. Daarom heeft het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking staan en u kunt reken op een professionele en persoonlijke aanpak van uw TOS klachten.
Het team dat bestaat uit onder andere: manueeltherapeuten en dry-needling specialisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw klachten, we willen weten waar uw klachten vandaan komen en welke lichamelijke ongemakken u daardoor heeft.

Op basis van het onderzoek en analyse van uw klachten gaan we samen met u een behandelplan samenstellen om uw klachten optimaal te kunnen behandelen / revalideren. U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

 

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?