Ga terug

Revalideren bij Rugklachten

Uw rug (wervelkolom) vormt een belangrijk onderdeel van het totale houding- en bewegingsapparaat. De rug is eigenlijk de kapstok waaraan het gehele lichaam is opgehangen. Dit betreft niet alleen de verschillende ledematen, maar ook de organen. De rug is opgebouwd uit 33 of 34 wervels, die met elkaar zijn verbonden door de tussenwervelschijven. Door de wervels heen loopt uw centraal zenuwsysteem (ruggenmerg). Dit betekent dat de rug ook een belangrijke beschermde functie heeft.

Rugpijn

Veel mensen hebben last van rugpijn. Rugpijn is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug. Rugklachten komen heel vaak voor en ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van een zeurende of stekende pijn, met of zonder uitstraling naar been en bil. Meestal is deze pijn voelbaar in de lage rug. Lage rugpijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug. Te vlug tillen, te zware dingen tillen of het maken van een verkeerde beweging kunnen hierbij een rol spelen. Het is niet altijd meteen duidelijk waardoor iemand lage rugklachten heeft. Soms spelen meerdere oorzaken tegelijk een rol, b.v. een slechte lichamelijke conditie in combinatie met veel statische belasting zoals autorijden, lang zitten of stress. Een combinatie van de lichamelijke belasting met psychosociale factoren (bijvoorbeeld een hoog werktempo, mentale belasting en angst) kan een ongunstig effect hebben op rugpijn. Samen met de professionals van het Fysiotherapeutisch Instituut proberen we de oorzaken in kaart te brengen.

Sommige mensen met rugpijn worden bang voor de pijn en gaan daardoor minder bewegen terwijl dit een averechts effect heeft. Weinig beweging leidt tot zwakke spieren en verhoogt juist meer kans op pijn. Door regelmatig te bewegen zorgt u ervoor dat uw klachten sneller verdwijnen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat actief blijven bewegen helpt bij de behandeling van lage rugpijn. Oefentherapie geeft aantoonbaar een beter resultaat bij langdurige rugklachten dan geen behandeling.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut

Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking en u kunt reken op een professionele en persoonlijke aanpak van uw rugklachten.
Het team dat bestaat uit bijvoorbeeld sportfysiotherapeuten, manueeltherapeuten, mc-Kenzie-therapeut, enz…en gespecialiseerd zijn in het behandelen van rugklachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. Rugklachten kunnen erg pijnlijk zijn en u behoorlijk beperken in het dagelijks leven. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw rugklacht, we willen weten waar uw klachten vandaan komen en welke lichamelijke ongemakken u daardoor heeft.

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft meerdere specifieke behandelprotocollen bij rugklachten, die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. Het Rugteam van het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Op basis van het onderzoek en analyse van uw rugklachten gaan we samen met u een behandelplan samenstellen om uw rug optimaal te kunnen revalideren. U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.
Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een papieren programma worden meegegeven

Gedurende uw programma wordt u begeleid door het Rugteam van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de trainingsruimte of in een aparte behandelruimte.

Het Fysiotherapeutisch Instituut streeft er naar en verwacht dat door het volgen van het revalidatieprogramma uw klachten zullen wellicht voorgoed verdwijnen en het resultaat blijvend zal zijn.

Revalideren na een rugoperatie?

U wordt binnenkort geopereerd en wilt nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding? Dat kan bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem. Maak een afspraak voor een gratis uitleg over onze revalidatie. Klik hier.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?