Ga terug

Ski duim

Oorzaak:

Bij een skiduim scheurt, verrekt of verslapt de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt (ulnaire collateraal ligament). Deze gewrichtsband zorgt samen met andere gewrichtsbanden voor de stevigheid van het onderste gewricht van de duim. Wanneer de gewrichtsband beschadigd is, kan het gewricht instabiel worden. Ongeveer 10% van alle ski-ongelukken bestaat uit dit letsel, vandaar de naam. De band kan een deelscheuring oplopen of totaal afscheuren. In sommige gevallen wordt een klein stukje bot meegetrokken (avulsiefractuur). Klachten zijn pijn en mogelijk zwelling ter hoogte van de binnenste band van de duim. Er is onvermogen om bijvoorbeeld een sleutel om te draaien of een pot open te maken (krachtsvermindering).

Diagnostiek:

De valgustest kan een belangrijke bijdrage leveren bij de diagnostiek,de hoek geeft aan  in welke mate de band is aangedaan. Aanvullend onderzoek in de vorm van een foto of echo is in ieder geval noodzakelijk bij een acuut trauma.

Behandeling:

Bij een deelscheuring kan conservatief behandeld worden door middel van immobilisatie met behulp van gips of thermoplastisch materiaal in combinatie met leefregels. Wanneer de gewrichtsband volledig is gescheurd of wanneer er losse botfragmenten zijn, moet er worden geopereerd. De losgescheurde band wordt dan opnieuw vastgezet aan het bot. Een los botfragment wordt weggehaald wanneer het kleiner is dan 15% van het gewrichtsvlak. Is het botfragment groter, dan wordt het met een stalen pin of ankertje vastgezet.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!