Ga terug

Dupuytren

Oorzaak:

Alhoewel de ziekte van Dupuytren een frequente aandoening is, is de oorzaak nog niet bekend. De aandoening wordt gekenmerkt door het ontstaan van fibreuze knobbels in de handpalm die zich uitbreiden tot strengen van de handpalm tot de vingers. Tenslotte kan een buigstand van de vinger optreden.
De ziekte wordt meestal vastgesteld na het 40ste levensjaar maar het kan ook vroeger; meer bij mannen dan bij vrouwen en bij meer dan de helft komt de aandoening dubbelzijdig voor. De ziekte is vaak familiair.

Diagnostiek:

De ziekte van Dupuytren begint heel onschuldig, zonder pijn en zonder ontstekingsverschijnselen. Het zijn vooral de pink en de ringvinger die het meest getroffen worden. Het eerste teken dat de patiënt gewaar wordt, is een lichte verharding van de handpalm. Na verloop van tijd ontstaan er knobbeltjes in de handpalm. Vervolgens vormen de knobbeltjes een onderhuidse streng. Deze streng is afkomstig van een peesblad dat zich omvormt tot een harde koord en na verloop van tijd op de vinger trekt zodanig dat deze niet volledig meer gestrekt kan worden. De buigpezen hebben met dit ziekteproces niets te maken. De knobbels ontstaan tussen huid en pezen.

Behandeling:

Tegenwoordig is behandeling van de ziekte van Dupuytren mogelijk zonder operatie met behulp van de zogenaamde naaldaponeurotomie. Om te beginnen wordt tussen de huid en het verdikte peesblad een verdovend middel ingespoten. Vervolgens wordt met een speciale naald de verdikte streng doorgesneden. Er is geen andere anaesthesie nodig. De behandeling duurt slechts ongeveer een half uur. Gedurende zes weken moet de patiënt strekoefeningen met de vinger doen. Bij operatieve behandeling van de ziekte van Dupuytren wordt door middel van verschillende sneden het aangetaste weefsel verwijderd. Operatieve behandeling is echter geen garantie dat de ziekte niet terug kan komen. Redenen om te opereren kunnen zijn: pijn ter plaatse van de strengen en knobbels, intrekkingen van de huid en een kromme stand van de vingers.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!