Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaak van deze ziekte maar een duidelijk oorzaak is nog niet gevonden. Er zijn naar alle waarschijnlijkheid verschillende oorzaken die samen verantwoordelijk zijn voor het krijgen van deze ziekte

Een groot deel van de klachten worden veroorzaakt door een tekort aan Dopamine. Dit is een chemische stof in de hersenen. Dit tekort ontstaat door het afsterven van Dopamineproducerende zenuwcellen. Waarom de zenuwcellen afsterven is nog niet precies bekend.

De symptomen als gevolg van Parkinson zijn voor iedereen verschillend en erg complex. Geen enkel beeld van Parkinson is hetzelfde.

Er zijn wel een aantal veel voorkomende symptomen:

  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
  • ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

Parkinson of parkinsonisme?

Parkinsonisme is de verzamelterm voor de symptomen die mensen met de ziekte van Parkinson kunnen hebben. Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij beschadiging van dezelfde hersengebieden als bij de ziekte van Parkinson, maar met een andere oorzaak.

Klachten:

De klachten die ontstaan als gevolg van de ziekte zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen:

  • Patiënten die voornamelijk last hebben van een tremor (trillen van handen, benen, kin of tong)
  • Patiënten die met name last hebben van trager worden van bewegingen en stijfheid

Ook komen balansstoornissen vaak voor waardoor er valgevaar optreedt

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut
Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking die jarenlang ervaring heeft met behandelen van deze klachten. Daardoor kunt u rekenen op een professionele en persoonlijke aanpak van uw klachten. De fysiotherapie is erop gericht om uw zelfstandig functioneren (bijvoorbeeld lopen, aankleden, eten) te verbeteren. Een ander doel kan ook zijn het handhaven van het functioneren in de thuissituatie…..dit betekent dat we kunnen helpen om thuis te kunnen blijven wonen. Afhankelijk van uw klachten zullen wij onze specifieke fysiotherapeutische expertise van ons team inzetten op het gebied van onder andere: looptraining, balanstraining, valpreventie, conditie- en krachttraining voor het behoud van uw zelfstandigheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Fysiotherapeutisch instituut Arnhem

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!