Na whiplash

Het woord whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Tijdens een ongeluk of een botsing maakt het hoofd ten opzichte van de romp een abrupte slingerbeweging. Deze beweging gaat gepaard met veel kracht en snelheid. Daardoor kan er onder meer letsel ontstaan van wervellichamen, wervelgewrichtjes, tussenwervelschijven, banden, spieren, zenuwbanen of hersenweefsel. De meeste mensen lopen een ‘nekverstuiking’ op door een aanrijding en met name bij een kop-staartbotsing (meer dan 15.000 per jaar) Maar deze klachten kunnen ook worden veroorzaakt door een val of door het botsen in botsauto’s.

De klachten bestaan veelal uit: nekpijn, schouderpijn, pijn in de armen, pijn in de hoge- en middenrug, pijn tussen de schouderbladen, branderige sensaties in de nek, armen en handen, duizeligheid, draaierigheid, hoofdpijn, slikklachten, kauwklachten, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, intense vermoeidheid en problemen met het vinden van woorden.

Het is vooraf onduidelijk hoe het klachtenpatroon zich ontwikkelt. Het herstel kan al na enige dagen zijn gerealiseerd, maar het kan ook langer op zich laten wachten, variërend van enkele weken tot een aantal maanden. De meeste mensen hebben korte tijd last van hun klachten. Tachtig procent is binnen een jaar klachtenvrij.

Als de klachten langer aanhouden dan oorspronkelijk werd verondersteld, is het raadzaam om de huisarts weer te raadplegen.

Beloop van het whiplash letsel
Bij zeventig procent van de mensen verdwijnen de klachten binnen drie tot zes maanden. Bij dertig procent zijn de klachten chronisch met beperkingen in de dagelijkse activiteiten. Tien procent van de mensen ondervindt voor onbepaalde tijd ernstige pijnklachten.
Om onduidelijke redenen verdwijnen de klachten niet maar worden ze chronisch.
Het vaststellen van whiplash is erg lastig omdat er geen lichamelijke oorzaken gevonden kunnen worden. Op röntgenfoto’s is meestal niets te zien en MRI-scans geven maar zelden duidelijkheid.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut:

Het team van het Fysiotherapeutisch Instituut kan u uitstekend begeleiden in het herstel na een whiplash trauma. U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.De gespecialiseerde fysiotherapeuten (manuele therapeuten, sportfysiotherapeute en psycho-somatische fysiotherapeuten) zullen u bij de eerste afspraak vragen naar uw problemen in bewegen en dagelijkse activiteiten. Vervolgens zal er onderzoek worden gedaan welke lichamelijke problemen daar verantwoordelijk voor zijn. Zo kunnen er problemen zijn op het gebied van de beweeglijkheid, kracht of stabiliteit van de nek of de armen.

Het team zal samen met u een op maat plan maken om aan uw herstel te gaan werken. Het plan bestaat uit het verbeteren van kracht en stabiliteit van de halsspieren, het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verbeteren van de mobiliteit van de nek en bovenrug. Ook het ontspannen van nekspieren kan een onderdeel zijn.

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren.

Gedurende uw programma wordt u begeleid door het nekteam van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de trainingsruimte of in een aparte behandelruimte.

Het Fysiotherapeutisch Instituut streeft er naar en verwacht dat door het volgen van het revalidatieprogramma uw klachten wellicht voorgoed zullen verdwijnen en het resultaat blijvend zal zijn.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?