Meniscusletsel

In de knie bevinden zich 2 halve-maanvormige schijven die tussen het onder- en bovenbeen. Dit zijn de binnen- en buitenmeniscus. Door een acuut letsel of veroudering kan de meniscus beschadigd raken en problemen gaan geven in de knie. Dit letsel komt veel voor in de voetbalsport en wordt daarom ook wel voetbalknie genoemd. De klachten ontstaan echter niet alleen bij voetballers.

De binnen- en buiten meniscus hebben een belangrijke functie bij het verdelen van de druk van het bovenbeen op het onderbeen. De menisci zorgen ervoor dat er niet te veel puntbelasting ontstaat op het onderbeen door de vorm van het bovenbeen te volgen. Hierdoor zorgen de menisci ervoor dat de smering van de knie en daarmee de voeding van het kraakbeen in stand wordt gehouden waardoor het in goede conditie blijft.

Bij een acuut meniscusletsel ontstaat er een scheur in de binnenste- of buitenste meniscus. Deze scheur kan verschillende vormen aannemen en veroorzaakt veelal pijn aan de zijde waar de mensicus beschadigd is. De pijn ontstaat bij het druk nemen op het gewricht. Wanneer een meniscus beschadigd is kan een deel ook beklemd raken in het gewricht waardoor de knie ‘op slot schiet’. In dat geval kan men de knie niet meer strekken. Door een beetje met de knie te draaien kan het kapotte gedeelte weer terugschieten op de oorspronkelijke plaats waardoor de knie weer kan strekken

Acuut meniscusletsel wordt meestal veroorzaakt door een draaibeweging met een gebogen en belaste knie. Doordat de meniscus scheurt ontstaat er vaak binnen enkele uren een zwelling in de knie. Om definitief vast te stellen dat er sprake is van meniscusletsel, kan er een afspraak gemaakt worden met een orthopeed. De orthopeed kan een MRI scan laten maken of een kijkoperatie uitvoeren om de schade objectief vast te stellen.

Afhankelijk van de schade en de klachten die worden ervaren, kan een orthopeed een kijkoperatie uitvoeren om het kapotte gedeelte van de meniscus te verwijderen. Aangezien de meniscus een belangrijke functie vervult in de knie zal de orthopeed zoveel mogelijk intakt meniscusweefsel sparen. Afhankelijk van de grootte van de meniscusbeschadiging kan er ook voor worden gekozen om de knie niet te opereren en door middel van training te laten herstellen(conservatief beleid).

Na de kijkoperatie mag u de knie direct weer (gedeeltelijk) belasten. U loopt de eerste dagen met krukken. Een fysiotherapeut van het Fysiotherapeutisch Instituut kan u instrueren hoe u met de krukken het best kunt lopen.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem

Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking op het gebied van meniscusklachten. Een team dat onder andere bestaat uit sportfysiotherapeuten, manueeltherapeuten en oedeemtherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van knieklachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. Het Fysiotherapeutisch Instituut is in staat om volgens de laatste evidentie, gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van uw knieklachten. Het onderzoek kan eventueel worden aangevuld met een specifieke metingen voor bijvoorbeeld kracht, dit wordt in samenwerking met sport medisch centrum Papendal gedaan op de Cybex (krachtmeting).

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een specifieke behandelprotocol bij meniscusletsel, die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. Het knieteam van het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Met de uitkomsten van het knieonderzoek stellen we samen een behandelplan op. In dit plan worden de te verwachten resultaten vastgelegd en wordt aangegeven hoe en wanneer we deze resultaten gaan behalen. Het Fysiotherapeutisch Instituut staat voor een actieve aanpak! Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren.

Revalideren na een knieoperatie?

U wordt binnenkort geopereerd aan uw binnen- of buitenmeniscus en wilt nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding? Dat kan bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem. Maak een afspraak voor een gratis uitleg over onze behandeling en revalidatie.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!