Knieblessures bij kinderen / tieners

Knieklachten bij tieners komen vaak voor. De klachten in de knieën treden meestal op ter hoogte van de aanhechting van de pezen ter hoogte van de groeischijven. Als kinderen gaan groeien zijn dit vaak de kwetsbare punten in het lichaam.

De groeischijven bij kinderen bevinden zich niet alleen in de knieën maar, onder andere, ook in de schouder of elleboog. Als een tiener erg intensief sport worden de spieren zwaarder belast. (Bij sporten waar je veel moet rennen, draaien en springen, zoals voetbal of basketbal, hebben de knieën het extra zwaar.) De spieren zitten via pezen weer vast aan het bot. Het botweefsel en groeischijven kunnen de krachten die vrijkomen nog niet goed opvangen en daardoor ontstaan blessures. Een veelvoorkomende blessure bij deze klachten is Osgood Schlatter. Bij deze aandoening ontstaat er een bobbel op de plaats waar de pees van de knie aan het scheenbeen vastzit.

Daarnaast worden knieklachten veroorzaakt door stabiliteitsproblemen en belastbaarheidsproblemen. Bij stabiliteitsproblemen kan de knie tijdens belasten niet goed recht worden gehouden en er ontstaan andere bewegingen dan normaal. De knie is hier niet voor getraind en daardoor ontstaat er een overbelasting van de het kapsel-bandsysteem of kraakbeen van de knie gevolgd door blessures. Hierdoor ontstaan er problemen tijdens sport maar ook gedurende dagelijkse activiteiten zoals fietsen of traplopen. Bij belastbaarheidsproblemen zal de knie de gevraagde belasting niet goed kunnen opvangen. Dit komt onder andere doordat kraakbeen niet voldoende sterk of dik genoeg is om de kracht van belasten op te kunnen vangen

De fysiotherapeuten bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunnen de problemen van de knieën tijdens een onderzoek in kaart brengen. De Fysiotherapeut kan bijvoorbeeld zien of de stand van de voeten en/of knieën goed is. Als die bijvoorbeeld naar binnen gedraaid zijn kan dit problemen geven. Met specifieke oefeningen kunnen de klachten (deels) worden weggenomen.

Samen met onze deskundige fysiotherapeut zal een plan van aanpak worden gemaakt om de knieklachten aan te pakken.

Het Fysiotherapeutisch Instituut staat voor een actieve aanpak! Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren. 

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!