Hoofdpijn klachten

Er zijn 2 belangrijke soorten hoofdpijn die vanuit de nek ontstaan: cervicogene hoofdpijn en spierspanningshoofdpijn.

Cervicogene hoofdpijn
De gewrichten van de bovenste drie nekwervels vormen de belangrijkste bron van cervicogene hoofdpijn. Aangetoond is dat alle gewrichten tot en met de derde wervel hoofdpijn kunnen veroorzaken, zij het op verschillende plaatsen in het hoofd. De meeste klachten komen voort uit irritaties tussen de tweede en derde wervel. De combinatie van langdurige houdings belasting (zoals bijvoorbeeld voor komt bij kantoormedewerkers en bij scholieren/studenten) en een verkeerde houding van de rug, schouders en hoofd vormen de belangrijkste oorzaak. Dit wordt vaak versterkt door toename van spanning en/of werkdruk. Ook mensen die erg lenig zijn hebben wat vaker hoofdpijn vanuit de nek.

Hierbij gaat het meestal om een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een snelle onverwachtse beweging kan het ‘erin schieten’, of ontstaan na een val of ongeluk.. De klachten kunnen al gelijk behoorlijke hoofdpijn veroorzaken. De klachten nemen toe bij bewegen van het hoofd, meestal rotaties maar ook omhoog kijken geeft vaak problemen.

Spierspanningshoofdpijn:
Bij spierspanningsklachten beginnen de klachten vaak zonder duidelijke oorzaak. In het begin gaan er dagen of weken voorbij dat er geen klachten zijn. In deze fase is er ook niet veel pijn; meer een zwaar, gespannen gevoel in het hoofd, soms een lichte hoofdpijn en wat stijfheid in de nek. Geleidelijk neemt de intensiteit en de frequentie van de klachten toe. Dit kan resulteren in hoofdpijn of nekklachten of in een combinatie van beiden. Dit proces kan jaren duren en resulteren in continu aanwezige, zeurende hoofdpijn. In het begin reageren de klachten goed op lichte medicatie zoals paracetamol, maar na verloop van tijd helpen ook zware medicijnen niet voldoende.

Typerend is dat de klachten bij het wakker worden of vlak na het opstaan al aanwezig zijn. Soms is dat eerst nog slechts een duf, zwaar gevoel dat dan later overgaat in hoofdpijn. Vaak is de nek wat stijf, bij het over de schouder kijken trekken de spieren een beetje. Ook het naar beneden kijken (kin op de borst) en het omhoog kijken kan een trekkend gevoel in de nek veroorzaken en/of onaangenaam zijn. Soms vinden de mensen hun nek zelf niet pijnlijk, maar dan kan een huisarts of therapeut meestal wel vaststellen of er toch een relatie is met de nek.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut

Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking en u kunt reken op een professionele en persoonlijke aanpak van uw hoofdpijnklachten. Het team dat bestaat uit onder andere manueeltherapeuten, Dry-needling Fysiotherapeuten en Psychosomatisch Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijnklachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw hoofdpijnklachten, we willen weten of uw klachten cervicogeen of spanningsgerelateerd zijn, en welke lichamelijke ongemakken u daardoor heeft.

Op basis van het onderzoek en analyse van uw hoofdpijnklachten gaan we samen met u een behandelplan samenstellen om uw klachten optimaal te kunnen behandelen. U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.

Bij de behandeling van Hoofdpijn wordt de oorzaak weggenomen, dit is meestal een beperkte beweeglijkheid van een van de bovenste nekwervels en/of een combinatie met verhoogde spierspanning. Manuele mobilisaties worden toegepast om de beweeglijkheid te herstellen. De spierspanning wordt hersteld middels rekkingen, fricties of dry needling therapie. Vaak wordt dit ondersteund door het aanleggen van kinesiotape. Uiteraard wordt niet alleen naar de nek gekeken maar ook naar de houding en beweeglijkheid van de bovenrug en de schouders.

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren. 

Gedurende uw programma wordt u begeleid door een professional van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de trainingsruimte of in een aparte behandelruimte.

Het Fysiotherapeutisch Instituut streeft er naar en verwacht dat door het volgen van het revalidatieprogramma uw klachten wellicht voorgoed zullen verdwijnen en het resultaat blijvend zal zijn.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?