Heupklachten en revalidatie 65+

Heupklachten: onderzoek en revalidatie bij Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem

Pijn in de heup kan verschillende oorzaken hebben. Degeneratie van het gewrichtskraakbeen (artrose) is de meest voorkomende oorzaak van beschadiging van het heupgewricht. De medische term voor artrose in het heupgewricht is coxartrose. Artrose ontstaat wanneer de belasting van het heupgewricht groter is dan de belastbaarheid. Tijdens dit proces wordt kraakbeenweefsel langzaam afgebroken. De schade is onomkeerbaar omdat het lichaam geen nieuw kraakbeen aanmaakt.

Artrose is verlies van de hoeveelheid kraakbeen maar kan ook te maken hebben met gewrichtskraak dat van mindere kwaliteit is. Kraakbeen zorgt voor het soepel laten bewegen van gewrichten. Daarnaast helpt kraakbeen ook bij het opvangen van druk op het gewricht. Als het kraakbeen beschadigd raakt, verminderen deze eigenschappen van het kraakbeen, waardoor klachten optreden, deze klachten uitten zich meestal in (start)stijfheid en pijn in het gewricht.

De oorzaak van artrose is meestal niet duidelijk, wel zijn er een aantal duidelijke ontstaansmechanismen bijvoorbeeld na een forse overbelasting van het kraakbeen door meniscusproblemen bij voetballers of bij stoornissen door aanleg(bijvoorbeeld heupdysplasie) of na een langdurige ontsteking van een gewricht zoals bij reuma.

Wanneer de klachten(pijn en bewegingsbeperking) als gevolg van slijtage steeds erger worden kan een orthopeed in het ziekenhuis besluiten om een nieuwe knie te plaatsen.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut

Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking en u kunt reken op een professionele en persoonlijke aanpak van uw heupklachten. Het team dat bestaat uit onder andere revalidatiefysiotherapeuten, manueeltherapeuten en bekkentherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van heupklachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. Heupklachten kunnen soms klachten geven aan het begin van de dag of bij toename van de belasting en kunnen u behoorlijk beperken in het dagelijks leven. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw heupklacht, we willen weten waar uw klachten vandaan komen en welke lichamelijke ongemakken u daardoor heeft.

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft meerdere specifieke behandelprotocollen bij heupklachten, die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. Het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Op basis van het onderzoek en analyse van uw heupklachten gaan we samen met u een behandelplan samenstellen om uw heup optimaal te kunnen revalideren. U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied. Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren. 

Gedurende uw programma wordt u begeleid door een professional van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de trainingsruimte of in een aparte behandelruimte.

Het Fysiotherapeutisch Instituut streeft er naar en verwacht dat door het volgen van het revalidatieprogramma uw klachten zullen wellicht voorgoed verdwijnen en het resultaat blijvend zal zijn.

Revalideren na een heupoperatie?

U wordt binnenkort geopereerd en wilt nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding? Dat kan bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem. Maak een afspraak voor een gratis uitleg over onze revalidatie.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!