Hernia betekent letterlijk ‘breuk’ of uitpuiling. Meestal vind dit plaats onderin de rug. Een Hernia houdt in dat de tussenwervelschijf uitpuilt buiten de normale tussenwervelschijfruimte.
Wanneer de uitpuiling tegen een zenuwwortel drukt kan dit klachten geven zoals pijn in de billen, benen en soms wel helemaal tot de voet.
De klachten die dan vaak voorkomen zijn:
- De huid kan anders aanvoelen (gevoelloos of juist geïrriteerd).
- Soms is er sprake van krachtverlies in bepaalde spieren van bijvoorbeeld het onderbeen of voet dit wordt ook wel een radiculair syndroom genoemd
Een hernia hoeft niet altijd pijn in de rug te geven. Maar als er rugpijn is, is deze vaak hevig en voelt stekend of scherp aan. Bij een hernia is bijna altijd sprake van pijn in het been. De pijn in het been verergert vaak bij hoesten, niezen, persen (op het toilet), zwaar tillen of bij bepaalde bewegingen. De klachten zijn dus afhankelijk van beweging en houding.
Maar er zijn meerdere soorten hernia’s. Zo kan een zenuwwortel in de nek ook bekneld raken, dat heet een nekhernia of cervicale hernia. Hierbij straalt de pijn uit in de arm. De huid van de arm kan prikkelend of juist doof aanvoelen en soms is er sprake van krachtverlies in de arm of hand. Meestal is er geen pijn in de nek zelf.
De huisarts kan in een noodgeval doorverwijzen naar een specialist. Bij een ernstige beknelling van de zenuw kan een operatie nodig zijn. Als de klachten hierop duiden, verwijst de huisarts door naar de medisch specialist. Dit gebeurt als er plotseling verlammingen ontstaan of als eventuele bestaande verlammingen ernstiger worden, als men erg veel pijn blijft houden, ondanks rust en pijnstillers
Een hernia met klachten, komt relatief vaak bij jongere mensen voor, vaak tussen het 25e en 50e jaar.
De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut
U staat met uw Herniaklacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw Herniaklacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied. Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven
Over het algemeen heeft een Hernia een natuurlijk beloop. Dit betekent dat de klachten meestal vanzelf weer zullen verdwijnen. Het team van het fysiotherapeutisch Instituut kan u tijdens dit traject adviseren zodat uw herstel zo optimaal mogelijk verloopt. Het is belangrijk dat u niet alleen maar rust houdt maar dat u juist ook in beweging moet komen. Het is belangrijk om gedoseerde rust te nemen, dit betekent dat u het rustiger aan doet maar toch zo actief mogelijk bent.
Een deskundige fysiotherapeut van het behandelteam zal een op maat trainingsprogramma voor u samenstellen om het herstel optimaal te begeleiden om stap voor stap de belastbaarheid op te bouwen en het functioneren te verbeteren. Het kan echter voorkomen dat de klachten van de Hernia dermate ernstig zijn dat fysiotherapeutisch ingrijpen niet voldoende is, dan kan In overleg met uw huisarts worden besloten u naar een chirurg te sturen om de klacht daar te bekijken en waar nodig operatief in te grijpen. Wilt u na de operatie zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding? Dat kan bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem. Maak een afspraak voor een gratis uitleg over onze revalidatie
Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren.