Diabetes Beweegprogramma

Trainingsprogramma Word actief…en blijf gezond bij Diabetes.
Heeft u moeite om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden? Bent u bang dat u klachten krijgt als gevolg van een hypo als u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt? Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes verminderen en voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Bewegen is belangrijk, word actief ….. en blijf gezond!

Elke dag verantwoord bewegen.
Speciaal voor mensen met diabetes type 2 heeft het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem een beweegprogramma voor mensen met diabetes ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een speciaal hiervoor gespecialiseerde fysiotherapeut

Tijdens het programma werkt u samen met een professional van het Fysiotherapeutisch Instituut om gezond en verantwoord te bewegen. Het beweegprogramma zorgt voor inzicht en controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, betere conditie en verantwoord bewegen!

Wat is diabetes?
Alle voedingsstoffen die we dagelijks binnenkrijgen, worden in het lichaam omgezet in brand- en bouwstoffen. Zo worden koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers) in het lichaam omgezet in glucose. Via het bloed wordt de glucose vervoerd naar verschillende organen. Om toegang te krijgen tot de organen is insuline nodig. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier geen of weinig insuline aan of werkt de door het lichaam aangemaakte insuline onvoldoende. De bloedglucosewaarde (hoeveelheid suiker) in het bloed is daardoor hoger dan normaal.

Klachten bij diabetes :
Een hoge bloedglucosewaarde kan allerlei klachten veroorzaken, zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid. Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed te ver daalt, kan dit leiden tot een ‘hypo’.
Een hypo herkent u aan: transpireren, bleek zien, onduidelijk praten, een hongerig gevoel, gapen, prikkelingen om de mond, beven en stemmingsveranderingen (koppig, prikkelbaar, stuurs).

Diabetes type 2 ::
Er zijn verschillende typen diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 maakt de alvleesklier onvoldoende insuline aan, of de insuline werkt onvoldoende. Daardoor nemen de cellen de glucose uit het bloed onvoldoende op. Diabetes type 2 komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan veertig jaar, het zogenaamde ‘ouderdomssuiker’. Speciaal voor deze doelgroep is het beweegprogramma diabetes type 2 ontwikkeld.

Klik hier voor meer informatie over het beweegprogramma

Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.

De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen.
Hierdoor kan de fysiotherapeut u het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie en gezondheid is. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.
Drie stappen naar gezond bewegen

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Verder is het beweegprogramma in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met diabetes. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen.
Het beweegprogramma duurt in totaal drie maanden (twaalf weken) en bestaat uit volgende stappen:


Stap 1: Eerste gesprek en testen

Wanneer u de eerste stap zet, ontvangt u thuis alle informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met u heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen. De testonderdelen zijn: een beweegervaringstest, een fitheidstest en een aantal gezondheidstesten.

Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.


Stap 2: Beweegprogramma diabetes type 2

Na uw eerste gesprek en testen kunt u eventueel instromen in het beweegprogramma. In twaalf weken doorloopt u een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd.
Het beweegprogramma diabetes is te verdelen in volgende onderdelen:

  1. a) Goed beginnen

U ontvangt informatie en voorlichting over het beweegprogramma. Het belangrijkste in het inleidende programma is dat u weer plezier krijgt in bewegen. Daar zorgt u samen met uw fysiotherapeut voor. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.

  1. b) Uw persoonlijke programma

Samen met uw fysiotherapeut bepaalt u de verdere opbouw van uw beweegprogramma; dit is afhankelijk van wat u aan het einde van het programma wilt bereiken.

  1. c) Informatie en inspiratie: individueel en in de groep

Tijdens het programma vinden op verschillende momenten individuele gesprekken plaats.
Daarnaast traint u in groepsverband. Tijdens de groepsbijeenkomsten wordt informatie gegeven over bewegen en gezondheid. Ook kunt u ervaringen uitwisselen over het beweegprogramma en kunt u elkaar steunen en motiveren.


Stap 3 : Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma diabetes heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na twaalf weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.