CANS

CANS staat voor ‘Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder’, oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder.

Langdurige klachten aan de arm, nek en/of schouder zijn onder te verdelen in specifieke en a-specifieke klachten. Bij specifieke klachten is er een medisch aantoonbare oorzaak gevonden. Bekende specifieke aandoeningen zijn de tenniselleboog, het carpaal tunnel syndroom en het rotator cuff syndroom. Bij a-specifieke is er geen medische oorzaak te vinden.

In het verleden werden CANS klachten RSI klachten genoemd. Nederlandse behandelaars hebben in 2014 afgesproken deze term niet meer te gebruiken omdat er te veel verwarring door ontstond. De term zou suggereren dat er een beschadiging/Injury (Repetetive Strain Injury) zou zijn, maar dit is bijna nooit het geval.

Er kunnen lichte klachten aanwezig zijn welke na een korte rustperiode verdwijnen. Ze kunnen iets langer aanhouden en zorgen voor lichte beperkingen in het dagelijks functioneren, dan worden het matige klachten genoemd. Ernstige klachten kunnen ervoor zorgen dat mensen hun werk of sport bijvoorbeeld niet meer kunnen uitvoeren

Er zijn grofweg 3 risicofactoren waardoor klachten aan de arm, nek en/of schouder kunnen ontstaan:

  1. Lichamelijke Belasting:
    Door vaak dezelfde beweging te maken kan een spier of pees geïrriteerd raken. Ook door in een onnatuurlijke houding zitten of staan kan problemen opleveren
  2. Psychosociale belasting 
    Een hoge psychische belasting (werkstress, werktempo, werkdruk, hoge mentale eisen) kan in combinatie met bijvoorbeeld een slechte werkorganisatie of verstoorde werksfeer leiden tot hogere spierspanning. Dit vergroot de kans dat een klacht voort blijft duren.
  3. Persoonsgebonden factoren
    Waarschijnlijk spelen ook individuele factoren een rol, zoals een perfectionistische instelling en iemands fysieke en mentale belastbaarheid.

 

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut

Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking en u kunt reken op een professionele en persoonlijke aanpak van uw nek-arm klachten.
Het team dat bestaat uit onder andere sportfysiotherapeuten, manueeltherapeuten en Psychosomatisch Fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van nek-armklachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw nek-armklachten, we willen weten waar uw klachten vandaan komen en welke lichamelijke ongemakken u daardoor heeft.

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft diverse specifieke behandelprotocollen bij nek-armklachten, (bijvoorbeeld Tenniselleboog, Carpaal Tunnel Syndroom of Rotator Cuff problemen) die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. Het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Op basis van het onderzoek en analyse van uw nek-armklachten gaan we samen met u een behandelplan samenstellen om uw klachten optimaal te kunnen revalideren. U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.

Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren. (voor meer informatie klik hier)

Gedurende uw programma wordt u begeleid door een professional van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de trainingsruimte of in een aparte behandelruimte.

Het Fysiotherapeutisch Instituut streeft er naar en verwacht dat door het volgen van het revalidatieprogramma uw klachten wellicht voorgoed zullen verdwijnen en het resultaat blijvend zal zijn.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!