Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een combinatie van pijn en bewegingsproblemen van het bekken. Bekkeninstabiliteit komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen. Maar bekkeninstabiliteit komt, minder vaak, ook bij niet-zwangere vrouwen en bij mannen voor.

De pijn die ontstaat als gevolg van bekkeninstabiliteit zit meestal ter hoogte van het schaambeen en in de onderrug. Ook kunnen pijnklachten ontstaan links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de SI-gewrichten (de meeste mensen hebben daar twee kuiltjes). Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, naar de lies, de achterzijde van het bovenbeen en soms ook het onderbeen. Verder kan ook het stuitje pijn doen (het laagste punt midden onder in de rug).

Vooral bij of na abrupte bewegingen treedt pijn op en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen of bewegingen (bijvoorbeeld lopen, traplopen, schoenen aantrekken, in-en uit de auto stappen en omdraaien in bed). Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.

Ontstaan:

Er zijn een aantal oorzaken te noemen voor deze bekkeninstabiliteit:

  • Zwangerschap ( als gevolg van het hormoon relaxine). Dit hormoon zorgt voor het week maken van de banden rondom het bekken om een bevalling mogelijk te maken
  • Na een bevalling (dit bij teveel oprekken van de banden)
  • Na een ongeval
  • Als gevolg van een sportblessure

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut:

De gespecialiseerde Bekkenfysiotherapeut van het Fysiotherapeutisch Instituut kan u informeren over het belang tussen rust en activiteit. Aan de ene kant is Bewegen nodig om spieren sterk te houden en spierzwakte te voorkomen. Aan de andere kant kan rust van belang zijn om banden en kapsels te sparen en zo verergering van klachten te voorkomen.

Maak nu een afspraak

Online een afspraak maken

U kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Vul uw gegevens in in het formulier en de gewenste datum en het tijdstip van de afspraak. De afspraak annuleren? Geen probleem als u dat binnen 24 uur doet, anders wordt hij in rekening gebracht. Uw afspraak wordt per mail bevestigd voordat het definitief is.

Maak nu een afspraakOf bel ons +31 (0) 26 - 3610057

Wat vindt men van ons?

Onderwerp: Rugpijn

Geweldig fysio centrum met heel kundig personeel dikke 10!