Wervelkanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Het wervelkanaal is de ruimte waar de zenuwwortels de wervels verlaten. De aandoening komt vooral voor ter hoogte van de lendenwervels en wordt met name veel gezien bij oudere mensen.
Bij oudere mensen zal de wervelkolom meer slijtage vertonen. Dit is een normaal verouderingsproces maar de mate waarin dit gebeurt verschilt per persoon. Als gevolg van de slijtage zal het wervelbot dikker worden, met name bij de gewrichten, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Daardoor blijft er minder ruimte over voor de zenuwwortels die daar de rug verlaten
Mensen die een wervelkanaalstenose hebben geven pijn aan onder in de rug. Daarnaast is er vaak uitstraling in een of beide benen. Typerend voor de klachten is dat de klachten verergeren naarmate men meer loopt of na enige tijd staan. De benen worden soms doof en stuurloos. Om de klachten te verminderen gaan mensen vaak voorover lopen om de druk op de zenuw te verminderen. Dit komt omdat bij het hol maken van de rug de ruimte voor de zenuwwortel steeds kleiner wordt met een beknelling van de zenuwwortel tot gevolg. Bij weer rechtop staan of naar voren leunen wordt de ruimte weer groter en verminderen de klachten
De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut
Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking en u kunt reken op een professionele en persoonlijke aanpak van uw rugklachten.
Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw rugklacht, we willen weten waar uw klachten precies vandaan komen en welke lichamelijke ongemakken u daardoor heeft.
Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een specifieke behandelprotocol bij wervelkanaalstenoseklachten, die aangepast wordt aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. Het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.
U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.
Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven
Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren.
Gedurende uw programma wordt u begeleid door een professional van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de trainingsruimte of in een aparte behandelruimte.
Het kan voorkomen dat de klachten van de wervelkanaalstenose dermate ernstig zijn dat fysiotherapeutisch ingrijpen niet voldoende is, dan kan In overleg met uw huisarts worden besloten u naar een chirurg te sturen om de klacht daar te bekijken en waar nodig operatief in te grijpen. De chirurg zal dan de ruimte voor de zenuwwortel vergoten waardoor de druk op de wortel verminderd en de klachten verdwijnen
Wilt u na de operatie zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding? Dat kan bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem. Maak een afspraak voor een gratis uitleg over onze revalidatie. Klik hier.