Wat zijn triggerpoints?

  Wat zijn triggerpoints?

  Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Een spierknoop is een plaatselijke verkramping in de spier op de plek waar het zenuwstelsel informatie overbrengt. Triggerpoints kunnen ontstaan in alle spieren in het lichaam en komen vaak voor door overbelasting, stress, een val of een slechte houding. Daarnaast kan het ook ontstaan door te weinig beweging of slechte voeding

  Een spierknoop is vanaf de buitenkant voelbaar en is ontzettend gevoelig. Wanneer je druk uitoefent dan kan dit een uitstralende pijn opwekken.

  Waar komen triggerpoints vandaan en hoe ontstaan ze?

  Een spier bestaat uit meerdere spiervezels. Wanneer de spier overbelast is dan zijn een aantal spiervezels samengetrokken. Het gevolg hiervan is dat afvalstoffen zich ophopen door een slechte doorbloeding en zich vervolgen samenkleven.

  Uitstralingsgebied van triggerpoints

  Elke triggerpoint heeft zijn eigen specifieke uitstralingsgebied. Dit houdt in dat in veel gevallen de pijn niet voelbaar is op de plek waar de spierknoop zit maar op een andere plek. Een voorbeeld hiervan is pijn in de enkel of kuit bij een triggerpoint in de bilspier.

  Hoe kom je van triggerpoints af?

  De aanleiding van de pijn is door een deskundige vaak goed te achterhalen. In de praktijk wordt altijd eerste de relatie tussen de klachten en de triggerpoints uitgezocht voor optimaal herstel. Er zijn vervolgens twee manieren op de triggerpoints te behandelen.

  Triggerpoint-therapie.
  Tijdens deze behandeling wordt er gerichte druk uitgevoerd en worden er korte en diepe strijkingen uitgeoefend op de spierknoop. Het gevolg hiervan is dat de triggerpoints zullen ontspannen en dat de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

  Dry Needling
  De andere methode om triggerpoints te behandelen is Dry Needling. Dit is in de meeste gevallen de meest effectieve methode om triggerpoints te behandelen. Tijdens deze behandeling worden de spierverhardingen kort gestimuleerd met een dunne naald. Het gevolg hiervan is dat dat deze vezels zich ontspannen.

  Welke behandeling voor u het fijnst is hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u meer weten over triggerpoint-therapie of Dry Needling? Neem dan contact met ons op.

  Comments are closed.