Subacromiaal impingementsyndroom is een verzamelnaam voor een slijmbeursaandoening (bursitis) en/of peesaandoening (tendinose) rond het schoudergewricht, om precies te zijn onder het acromion. Het acromion is onderdeel van het schouderblad en zit aan de zijkant. Hieronder bevinden zich de kop en kom van het schoudergewricht. De ruimte die hiertussen zit, noemen we de subacromiale ruimte. Impingement betekent ‘inklemming’.
Bij dit syndroom is er sprake van een inklemming van een pees of slijmbeurs. Hierdoor kan de schouder niet meer goed bewegen en ontstaat er pijn en een verminderde functie
De pijn als gevolg van deze klachten wordt veelal veroorzaakt bij het zijwaarts heffen van de arm. Daarnaast kan het ook zijn dat er ’s nachts pijn optreedt wanneer u op de schouder gaat liggen.
Deze aandoening kan op alle leeftijden voorkomen maar treedt vooral op bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar.
Het subacromiaal impingementsyndroom valt onder CANS, dit staat voor ‘Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder’ oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder. Dit is een omschrijving van een klachtencomplex die door veel zorgverleners wordt gehanteerd.
Door een val of overbelasting kunnen de pezen en/of slijmbeurs geïrriteerd of ontstoken raken in de ruimte tussen het schouderdak en schouderkop. Door de irritatie/ontsteking zal de pees en/of slijmbeurs gaan zwellen. Daardoor wordt de ruimte voor de schouderkop om onder het dakje door te bewegen te klein en ontstaan er pijnklachten bij bewegen. Daarnaast kunnen de klachten worden veroorzaakt door een instabiliteit van de schouder.
De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut:
Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking en u kunt reken op een professionele en persoonlijke aanpak van uw schouderklachten.
Het team dat bestaat uit onder andere sportfysiotherapeuten, manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van heupklachten. Daarnaast kunnen wij aanvullend onderzoek doen door middel van echo om uw klachten duidelijk in beeld te brengen. Afhankelijk van uw klachten en het aanvullende echo-onderzoek zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. inklemmingsklachten kunnen u behoorlijk beperken in het dagelijks leven. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw schouderklacht, we willen weten waar uw klachten vandaan komen en welke lichamelijke ongemakken u daardoor heeft.
Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een specifiek behandelprotocol bij inklemmingsklachten van de schouder, die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. Het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.
Op basis van het onderzoek en analyse van uw klachten gaan we samen met u een behandelplan samenstellen om uw problemen van de schouder optimaal te kunnen revalideren. U staat met uw klacht bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat meerdere therapeuten u helpen met uw klacht aangezien elke therapeut gespecialiseerd is op zijn/haar vakgebied.
Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven
Wanneer uw kiest voor een schouderrevalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren. (voor meer informatie klik hier)
Gedurende uw programma wordt u begeleid door een professional van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de trainingsruimte of in een aparte behandelruimte.
Het Fysiotherapeutisch Instituut streeft er naar en verwacht dat door het volgen van het revalidatieprogramma uw klachten zullen wellicht voorgoed verdwijnen en het resultaat blijvend zal zijn.