Schouderrevalidatie

De schouder is een mobiel gewricht en bestaat uit een kleine kom met een relatief grote kop zodat grote bewegingsuitslagen mogelijk zijn. De bovenarm (humerus) vormt samen met het sleutelbeen (clavicula) en het schouderblad (scapula) de schoudergordel. Deze 3 botstukken kunnen samen deze grote bewegingsuitslagen van onze armen garanderen. De botten bieden weinig steun aan elkaar De stabiliteit van de schoudergordel is voor het overgrote deel afhankelijk van de omringende spieren en pezen (cuff musculatuur).

Schouderklachten
Schouderklachten kunnen plotseling (bijvoorbeeld door een ongeval) of geleidelijk ontstaan. Soms worden de klachten veroorzaakt door structurele overbelasting van uw schouder. Vooral het langdurig herhalen van bewegingen kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. Schouderklachten kunnen ook gepaard gaan met nekklachten.

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut

Bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem staat een gespecialiseerd team tot uw beschikking op het gebied van schouderklachten. Een team dat bestaat uit sportfysiotherapeuten, manueeltherapeuten, oedeemtherapeuten, enz…die gespecialiseerd zijn in het behandelen van schouderklachten. Afhankelijk van uw klachten zal bekeken worden welke behandeling op dat moment het meest noodzakelijk is. Schouderklachten kunnen erg pijnlijk zijn en u behoorlijk beperken in het dagelijks leven. We starten uiteraard eerst met een goed onderzoek en analyse van uw schouderklacht. Wanneer het schouderteam van het Fysiotherapeutisch Instituut meer informatie nodig heeft ten aanzien van uw schouderklachten kan het onderzoek worden aangevuld met een echo-onderzoek.

Op basis van het onderzoek en analyse van uw schouder gaan we samen met u een behandelplan samenstellen om uw schouder optimaal te kunnen revalideren.
Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren.

Gedurende uw programma wordt u begeleid door het Schouderteam van het Fysiotherapeutisch Instituut. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de oefenzaal of in een aparte behandelruimte.

Revalideren na een schouderoperatie?

U wordt binnenkort geopereerd en wilt nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding. Dat kan bij het Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem. Maak een afspraak voor een gratis uitleg over onze revalidatie. Klik hier.