Carpaal Tunnel Syndroom

Carpaal tunnel syndroom: onderzoek en behandeling bij Fysiotherapeutisch Instituut Arnhem

Het carpale tunnel syndroom ontstaat wanneer er een zenuw in de pols bekneld raakt. De zenuw (Medianus zenuw) loopt aan de binnenzijde van de pols door een nauwe tunnel. Pezen van de hand en vingers lopen samen met de zenuw door de tunnel. Omdat de zenuw een zachte structuur heeft is deze het meest gevoelig voor inklemming

Bij carpaal tunnel syndroom wordt de zenuw in deze tunnel ingeklemd waardoor er klachten ontstaan. De klachten bestaan meestal uit pijn in de hand en vingers. Ook kunnen er andere klachten ontstaan in de vorm van prikkelingen, zwelling en-of doof gevoel gevoel in de hand of vingers. Zelfs verminderde kracht in de hand en vingers is door deze aandoening mogelijk.

Bij veel mensen ontstaan de klachten meestal ’s nachts…dit door de houding van de pols tijdens het slapen

De aanpak van het Fysiotherapeutisch Instituut

Vaak zal een arts/specialist kiezen voor een operatie. Hij zal dan , tijdens een 15-30 minuten durende ingreep, de ruimte in de tunnel vergroten door een pees die over de tunnel loopt door te snijden. Na de operatie is het belangrijk om direct te beginnen met revalidatie. Onze gespecialiseerde handfysiotherapeut kan u dan informeren en adviseren over welke oefeningen u het beste kunt doen of waar u op moet letten in uw dagelijkse leven.

Soms is een operatief ingrijpen niet nodig. Klachten kunnen tijdelijk zijn als gevolg van bijvoorbeeld een zwangerschap.

Klachten van carpaal tunnel syndroom kunnen ook, deels, afkomstig zijn van een probleem in de nek- schouderregio. De manueeltherapeuten van het Fysiotherapeutisch Instituut, kunnen door onderzoek analyseren of de klachten inderdaad hierdoor veroorzaakt worden.

U staat met uw Carpale Tunnel Syndroom klachten bij ons centraal, derhalve zal na de analyse van het onderzoek een zo optimaal mogelijke behandeling worden samengesteld. Dit kan betekenen dat een handfysiotherapeut samenwerkt met een manueeltherapeut om een zo optimaal mogelijke behandeling te krijgen.
Het Fysiotherapeutisch Instituut heeft een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van u actieve inzet gevraagd. Oefeningen thuis zijn een belangrijk onderdeel van het behandelplan. Dit oefenprogramma kan via de computer, tablet of smartphone worden bekeken zodat u op elk moment uw oefenprogramma bij de hand heeft. Uiteraard kan er ook een trainingsprogramma op papier worden meegegeven

Wanneer uw kiest voor een revalidatieprogramma bij het Fysiotherapeutisch Instituut kunt u kosteloos gebruik maken van de mogelijkheid om oefenmateriaal te lenen zodat u uw oefeningen thuis optimaal kunt uitvoeren.